Kamperen in Megen

Nog geen concrete vakantieplannen? In Megen kun je kamperen in de kloostertuin. Met een aanbod van activiteiten. Kies voor een midweek of een weekend.
Het Franciscaans Jongerenwerk biedt de eerste ‘coronaproof-activiteiten’ aan. Het zogenoemde FJ Tenten. Dit is het 2020 alternatief voor het Franciscaans Jongeren Treffen.

Deze zomer kunnen twee keer een groepje van zes jongeren van 18 tot 30 jaar hun eigen tentjes opzetten in de Megense kloostertuin. Geniet van de prachtige omgeving van Megen en maak een wandeling of fietstocht langs de Maas.

Er is geen vast programma. Deelnemers kijken ter plekke waar ze zin in hebben en wat hen goed doet. Dat kan soms als groep, maar op andere momenten met z’n tweeën of alleen.

Praktisch:
Di 04/08 – vrij 07/08: €90, – ; begeleiding broeders Theo en Wim;
Vrij 21/08 – zo 23/08: €60, -; begeleiding broeder Fer.

Meer informatie en opgave: www.franciscaansjongerenwerk.nl en fjw@franciscanen.nl.


WJD@Home op Ameland

Januari 2021: save the date voor een nieuwe WJD@Home. Jong Katholiek organiseert opnieuw een WJD@Home op Ameland. Jongeren in de leeftijd vanaf 15 jaar kunnen in januari 2021 opnieuw naar een WJD@Home op Ameland.

De WJD@Home werden in 2019 voor het eerst gehouden voor jongeren die niet deel konden nemen aan de Wereldjongerendagen in Panama. WJD@Home was met ruim honderd deelnemers een groot succes. Dat vroeg om een vervolg.

De WJD@Home 2021 worden georganiseerd onder de vlag van Jong Katholiek. Medewerker jongerenpastoraat Desiree Bühler van het bisdom Rotterdam is coördinator. “We merkten dat er groot enthousiasme was tijdens het weekend WJD@Home op Ameland. Niet alleen bij de jongeren die toen deelnamen, maar bij iedereen die meehielp, bij de organisatie en bij de bisschoppen.”

WJD@Home op Ameland zijn van vrijdag 29 tot en met zondag 31 januari 2021.

Meer informatie:

E. jongeren@bisdomrotterdam.nl
I.  Januari 2021: save the date voor een nieuwe WJD@Home


Misdienaarsdag

Dit jaar organiseert het bisdom Rotterdam een misdienaarsdag in de twee vicariaten van het bisdom. In het vicariaat Rotterdam op 12 september in Bodegraven (H. Willibrorduskerk) en in het vicariaat Den Haag op 10 oktober in Nootdorp (H. Bartholomeuskerk).

Deze dag is voor misdienaars en acolieten in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar en voor coördinatoren en begeleiders van de misdienaars en acolieten. Het is een dag met inhoud, vieren en ontmoeting. Afsluitend is de eucharistieviering met bisschop Van den Hende als hoofdcelebrant.

Op de misdienaarsdag is er bijzondere aandacht voor de woorddienst in de eucharistie. Bisschop Van den Hende presenteert op deze dag een speciaal kwartetspel over het Woord van God.

Meer informatie en aanmelden: zie HIER.


Esther Hoogervorst over haar werk als acoliet

In de jongerenrubriek in Samenstromen van deze maand vertelt Esther Hoogervorst (23) over haar motivatie om acoliet te zijn en hoe ze het geloof toch een plekje geeft in haar leven in onzekere tijden van corona.

“Ik ben 10 jaar misdienaar geweest. Acoliet ben ik alweer 5 jaar. Ik ben nog lang niet van plan om te stoppen.  Ik vind het echt heel leuk om acoliet te zijn. Samen met de voorganger de viering doornemen. Je hebt dan belangrijke taken wat een viering ook weer bijzonder kan maken. De mensen in de kerk zeggen dan ook vaak na afloop iets over hoe ik het deed. Dat zeggen ze van ‘wat deed je dat toch weer goed’ en ‘zag er weer mooi uit.’ Met die complimenten op zak denk ik altijd ik ga door zo lang ik als ik wil. Ik heb de MBO studie ‘helpende zorg en welzijn’ gedaan. Heb daarna ook 1 jaar in de zorg gewerkt. Toch was het niet helemaal wat ik dacht. Nu werk ik al 2 jaar bij de supermarkt Lidl. In mijn vrije tijd ben ik lid van een carnavalsvereniging: de Plasduikers. Ook doe ik nog veel ander vrijwilligerswerk in de kerk zoals Rock Solid en de pastoraatgroep. Het voelt gek in deze tijd. De kerk is dicht. Je kan alleen nog maar naar de buitenkant kijken als je lang loopt. Toch ben ik iedere dag bezig met het geloof. ’s Avonds voordat ik ga slapen sluit ik mijn ogen en heb ik even een momentje met God en mezelf. Ik neem de dag met hem door, denk nog even aan de mensen die er niet meer zijn. Daarna vraag ik nog om een zegen voor de nacht en dat morgen maar weer een nieuwe dag mag beginnen. Mijn meeste vrienden zijn gelovig dus die weten hoe het gaat. Tegen andere vrienden zeg ik dat ik de pastoor help tijdens de viering. Dat ik met de kaars of het kruis voorop loop en de Heilige Communie mag uitreiken. Ze vinden het vaak wel interessant.”


 Tour of Faith in Den Haag

Tour of Faith is de maandelijkse jongerenontmoeting voor jongeren (16-30 jaar) in het bisdom Rotterdam. Je bent steeds te gast in een parochie. Je viert de eucharistie met bisschop Van den Hende als celebrant, hebt een geloofsgesprek en sluit af met een gezamenlijke (brood)maaltijd. Tour of Faith vindt plaats op elke tweede zondag van de maand. De eucharistieviering begint om 15.00 uur. Het programma eindigt rond 18.30 uur.

Je bent van harte welkom op de Tour of Faith op zondag 8 november 2020.

Zie voor de laatste informatie de Facebook-pagina Jongerenpastoraat bisdom Rotterdam. Als je de pagina volgt, krijg je automatisch de uitnodiging voor de volgende bijeenkomst. Of meld je aan voor de WhatsApp-groep van het jongerenpastoraat via een mail naar d.buhler@bisdomrotterdam.nl.


Nieuwe communicatiemiddelen van het jongerenpastoraat van het bisdom

“Het is een steeds een uitdaging om jongeren te bereiken en met hen in contact te blijven op een manier die bij hen past. Jongeren willen graag op de hoogte zijn van de activiteiten die voor hun leeftijd worden georganiseerd vanuit het bisdom.” Desiree Bühler is medewerker jongerenpastoraat van het bisdom Rotterdam. Ze constateert: “Eerder werkte facebook daarvoor heel goed, maar dat wordt inmiddels minder gebruikt. Daarom zijn we op zoek gegaan naar nieuwe manieren.”

Met de afdeling Pers & Communicatie is vervolgens gekeken naar de mogelijkheden die er zijn om op een relatief eenvoudige manier jongeren beter te bereiken. Desiree: “Er zijn ontzettend veel verschillende communicatiemiddelen die je in zou kunnen zetten, omdat ze door jongeren worden gebruikt. Maar uiteindelijk kozen we voor één middel: whatsapp. Dat wordt veel gebruikt en heeft zijn waarde bewezen. Landelijk zijn daar door Jong Katholiek ook goede ervaringen mee opgedaan. Jongeren gaven zelf ook aan dat whatsapp goed zou zijn.”

Lees meer…>>>


Videoboodschap van de bisschop aan vormelingen

In een videoboodschap richt bisschop Van den Hende zich rechtstreeks tot de jongeren die dit jaar het vormsel ontvangen. Door de omstandigheden kunnen vormselvieringen in de parochies momenteel niet doorgaan. En de jaarlijkse Vuurdoop, waar vormelingen uit het hele bisdom elkaar ontmoeten op de zaterdag voor Pinksteren, moest worden afgelast vanwege het coronavirus.
“De komende weken zullen we helaas geen vormselviering kunnen houden”, zegt de bisschop in de video. “Maar van uitstel komt geen afstel.”

De boodschap is opgenomen in de kapel van het bisdomhuis in Rotterdam. Daar leest de bisschop de tekst uit de Handelingen van de Apostelen, waarin wordt beschreven hoe de apostelen de Heilige Geest ontvangen voordat ze eropuit trekken om het evangelie te verspreiden (Handelingen 2, 1-11).

Deze zelfde tekst zou ook gelezen worden tijdens de Vuurdoop. Bisschop Van den Hende: “We zouden samenkomen in de kathedraal om te bidden om de Heilige Geest en elkaar te leren kennen als de leerlingen van Jezus in onze tijd.”

“De Heilige Geest heb je nodig om een leerling van Jezus te zijn”, zegt de bisschop, die zijn videoboodschap afsluit met een vraag aan de vormelingen.

De boodschap wordt via de parochies verstuurd aan de vormelingen.

Lees meer…>>>


Heb jij een leuk stukje voor op deze pagina? Stuur dit naar samenstromenjongeren@rkgroenehart.nl.